God restitusjon er helt avgjørende for treningsresultatene dine

Hvis man hadde uendelig treningskapasitet, ville det å bli en toppidrettsutøver nesten bare handlet om hvor mye tid man hadde tilgjengelig til trening. Individuelle faktorer og unike forutsetninger som lengde har selvfølgelig også mye å si, men innsats er i mange situasjoner viktigere enn talent. Nå er det imidlertid slik at mennesker trenger restitusjon, noen dager bør man bare ta på ECCO-sandaler og slappe av i hagen.

Restitusjon handler om å gi kroppen din tid til å hente seg inn igjen

Det er viktig å gjøre det helt klart at effektiv restitusjon ikke handler om å «slappe av», «ta en pause» eller å være lat. Restitusjon er helt enkelt den perioden da kroppen jobber intensivt med å bygge seg opp igjen etter en treningsøkt. Det betyr også at man må gi muskler og andre deler av kroppen tid til å ha fokus på denne jobben, det er derfor det er bedre å ta en rolig spasertur i ECCO-sandaler istedenfor å løpe med høy intensitet.

Begrepet «aktiv restitusjon» eller aktiv hvile benyttes også noen ganger. Det handler da om å sette av tid til å være i aktiv bevegelse, men ved lav intensitet. Formålet er ikke å forstyrre restitusjonen, samtidig som man fortsatt er aktiv.

Hvor lang restitusjon trenger man for optimale resultater?

Det finnes ingen fasitsvar når det gjelder hvor lang restitusjon man egentlig trenger etter en treningsøkt. Noen personlige trenere viser til for eksempel 48 til 72 timer hvile etter en økt med styrke, samt 24 til 48 timer hvile etter en kondisjonsøkt.

Et viktig poeng er å ta høyde for både egen form og andre stressfaktorer. Særlig for nybegynnere kan det være fristende å trene intensivt, men da risikerer man å bli utslitt og overtrent. Det kan føles godt å «gi alt» på trening, men det er vel så viktig å legge til rette for god restitusjon i tiden etter.