Alt du trenger å vite om urinretensjon

Urinretensjon betyr manglende evne til å tømme blæren. Det påvirker både menn og kvinner, og tilstanden kan skyldes flere forskjellige årsaker og kan oppstå akutt eller være kronisk.

Hvis du opplever problemer med vannlating eller en plutselig stans i evnen til å urinere på egenhånd, er det viktig at du kontakter en lege. Heldigvis er det hjelp å få, så dine vannlatingsproblemer trenger ikke å begrense deg. Nedenfor kan du lese mer om hva urinretensjon er, årsakene til det, hvilke symptomer som finnes, samt forskjellige behandlingsmuligheter.

Hva er urinretensjon samt årsaker til dette

Urinretensjon, også kalt for inkontinens, er når man ikke på egen hånd er i stand til å tømme blæren fullstendig når man trenger å urinere. Det kan skyldes ikke-nevrologiske tilstander, som for eksempel en blokkering i urinveiene eller en svak blæremuskel, eller nevrologiske tilstander, som for eksempel ryggmargsskader, multippel sklerose eller spina bifida, som alle forstyrrer signalene mellom hjernen og blæren. Dette vil medføre at urinveissystemet ikke fungerer korrekt, da hjernen ikke får beskjed om at blæren er full og dermed må tømmes. Det kan også være omvendt. At blæren ikke får beskjed fra hjernen om at den skal presse urinen ut, eller at lukkemuskelen ikke får beskjed om å slappe av, slik at urinen kan tømmes fra blæren.

Urinretensjon kan både oppstå akutt, men også være kronisk. Akutt urinretensjon oppstår plutselig og varer bare i korte perioder. Det er en smertefull tilstand, der blæren ikke kan tømmes helt, selv om den er full. Kronisk urinretensjon er derimot en medisinsk tilstand, som varer over en lengre periode. Personer med kronisk retensjon er ofte i stand til å urinere, men er derimot ikke i stand til å tømme blæren helt etter hver vannlating. Derfor kan kronisk urinretensjon være vanskelig å oppdage, hvis man ikke opplever andre problemer i forbindelse med vannlating.

Symptomer på urinretensjon

Urinretensjon kan være vanskelig å oppdage for den enkelte. Mange er faktisk ikke klar over at de har retensjon, før de opplever andre problemer, som for eksempel urininkontinens og urinveisinfeksjon. Hvis man ikke er i stand til å tømme blæren helt når man skal urinere, er det en stor risiko for at den urinen som er igjen i blæren, danner bakterier. Dette kan blant annet føre til infeksjon i urinveiene, og det er derfor viktig at blæren tømmes helt for urin regelmessig.

Symptomene på akutt og kronisk urinretensjon er ikke de samme. Ved akutt urinretensjon kan symptomene blant annet være:

  • Manglende evne til å urinere
  • Smertefull eller akutt trang til å urinere
  • Smerte, ubehag eller oppblåsthet i nedre del av magen.

Symptomer på kronisk urinretensjon kan blant annet være:

  • Hyppig vannlating
  • Vanskeligheter med å starte vannlating
  • Svak urinstrøm
  • Økt trang til å urinere, uten at urin følger med
  • Stadig trang til å tisse, etter du har urinert
  • Mildt og konstant ubehag i nedre del av magen eller urinveiene.

Det er viktig å kontakte egen lege hvis du på noen måte opplever symptomer på retensjon.

Slik behandles urinretensjon

Mulighetene for behandling av urinretensjon varierer avhengig av årsaken til det og kan blant annet være utvidelse av urinrøret, medisinering eller operasjon. Mange bruker også et kateter for å hjelpe med vannlating, som kan brukes både over en kortere eller lengre periode med urinretensjon.

Ved bruk av katetre foretrekker mange ofte engangskatetre, da det er enkelt og raskt å bruke, og det minsker også risikoen for urinveisinfeksjoner. Mange foretrekker dessuten å velge et kompakt engangskateter, som kan tas med overalt. Dette kunne for eksempel være SpeediCath Compact-katetrene fra Coloplast, som finnes til både menn og kvinner.

Få gratis vareprøver og rådgivning gjennom Coloplast Care

Opplever du urinretensjon, og skal du i gang med å selvkateterisere, men er i tvil om hvilke katetre som passer best for deg og din hverdag? Da kan du melde deg inn i Coloplast Care. Som medlem har du muligheten til å bestille vareprøver på deres katetre helt gratis. På den måten kan du finne frem til akkurat det kateteret som passer perfekt for deg og dine behov. Alle ordrer leveres i diskret emballasje, så det er helt bekymringsfritt å bestille varer fra Coloplast. Ønsker du veiledning i jungelen av katetre, har du som medlem av Coloplast Care også muligheten til å motta rådgivning fra deres egne sykepleiere.